Speedwaybana

Då man åker väldigt snabbt i speedway är det otroligt viktig att man har rätt utrustning för att minimera skadorna så mycket som möjligt. Målet är självklart att inga skador alls ska förekomma, men dit har vi inte riktigt kommit ännu. Många tycker att speedway verkar vara en otroligt farlig sport, och att man helt enkelt borde ha tjocka skydd över precis hela kroppen. Men för att ha möjlighet att åka snabbt och vinna lopp i speedway är det viktigt att man inte har en allt för tjock utrustning på sig, då man måste ha möjlighet att röra på sig för att hålla motorcykeln under kontroll. Därför är det viktigt att skydden åkarna bär tar upp så lite plats som möjligt, men samtidigt måste de skydda kroppen mot skador.

Speedway är inte lika farligt som det verkar

Trots att åkarna kör snabbt och nära varandra under speedwaytävlingar så är det faktiskt inte riktigt lika farligt som det ser ut. En av de sakerna som gör att antalet skadorna i sporten är så pass låga som de faktiskt är är banan. Banan man åker på när man tävlar i speedway är nämligen i sand, vilket gör den mjuk.

Speedway tävling

Obligatorisk skyddsutrustning

Det finns bestämda regler för vilken skyddsutrustning man måste bära i speedway. Dessa regler gäller alla och det gäller både på tävling och träning. Anledningen till att man satt upp dessa regler är helt enkelt för att minimera skadorna i sporten och ge alla åkare samma förutsättningar gällande klädsel.

De regler som gäller den personliga utrustningen är:

Skyddsutrustning

Både under tävling och träning ska åkarna bära skyddskläder som är designade för att ge ett lämpligt skydd och håller de utsatta kraven. Denna utrustning ska innehålla en hel overall, hjälm, ryggskydd och stövlar. Man får som åkare självklart ha fler skydd än dessa om man vill. Det finns inga regler som anger en maxgräns på skydd, endast en minimigräns. Det är föraren själv som är ansvarig att se till att han eller hon bär en godkänd utrustning under tävling och träning, och detta kan kollas genom stickprov när som helst. Skulle en åkare under tävling ha en underkänd skyddsutrustning skulle denne direkt bli diskvalificerad från tävlingen.

Overallen

Overallen ska täcka hela kroppen och kan till exempel bestå av en underdel och en överdel som sammanfogas med hjälp av dragkedja. Overallen får vara av antingen skinn eller annat material som skyddar lika bra. Tjockleken på materialet måste vara minst 1 mm för att godkännas. Andra material så som nylon och lycramaterial anses inte vara ett tillräckligt skyddande material och får därför bara användas som dekoration på dräkten. Går dräkten sönder och måste repareras måste den hålla samma standard som den gjorde innan, annars är den inte godkänd att tävla och träna i.

Speedway start

Kompletterande skydd

Det finns vissa skydd alla åkare måste ha på sig som inte är i form av en overall. Dessa skydd kan antingen vara insydda i overallen eller placeras utanpå understället under overallen. Dessa skydd måste vara minst 8 mm tjocka och vara i ett stötabsorberande material eller i hårdplast. Dessa skydd ska skydda axlar, knän, armbågar, rygg, bröstkorg och höftben. Anledningen att man måste ha dessa skydd är helt enkelt för att overallen inte ger ett tillräckligt skydd till dessa kroppsdelar då de är lätta att skada.

Underställ

Alla åkare som inte har en overall med foder ska bära ett heltäckande underställ. Detta underställ får inte vara i ett syntetiskt material då det kan smälta och skada åkarens hud.

Stövlar

Stövlarna måste vara tillverkade i läder eller liknande material och ha en skafthöjd på minst 30 cm. De ska vara i gott skick och ska tillsammans med overallen ge åkaren ett heltäckande skydd enda från nacken ner till fötterna.

Handskar

För att händerna ska skyddas måste alla åkare ha skyddshandskar. Dessa ska vara tillverkade i skinn eller liknande motsvarande material.

Ryggskydd

Ett av de absolut viktigaste skydden är just ryggskydd. Ryggskyddet måste vara CE-märkt och ha en ryggskena.

Kostar mycket

Det är inte svårt att räkna ut att det med all utrustning och skydd man behöver i speedway kostar ganska mycket att hålla på med sporten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *