Är det farligt?
Svaret på denna fråga är både ja och nej, beroende på hur man ser det. Det finns många sporter med fler skador och dödsfall än vad som förekommer i speedway. Många tror att speedway är otroligt farligt med tanke på hur snabbt man kör, men det är faktiskt inte så farligt som många tror. I speedway är man väldigt mån om att det går snabbt och att man måste skydda sig noga för att undvika skador. Därför är alla förare klädda i en mängd olika skydd, hjälm och overall under både tävling och träning, vilket gör att risken för skador minskas.
Hur går de flesta olyckorna till?
Eftersom att banan är så pass mjuk är det inte speciellt många som gör illa sig allvarligt genom att bara ramla under ett lopp eller träning. Det händer ibland att förare välter omkull och får mindre skador, men oftast inget allvarligt. Under tävlingar och de gånger där flera förare befinner sig på banan samtidigt är dock risken större. Det har genom åren förekommit flertalet dödsolyckor i speedway under tävlingar, och de allra flesta går till på ungefär samma sätt. Det börjar ofta med att en förare tappar kontrollen och ramlar, varpå denne sedan blir påkörd av någon av de andra på banan. Trots att alla förare har många tjocka skydd hjälper de inte alltid i situationer som denna.
Vad tjänar en Speedwayförare?
Då sporten är så dyr att utöva som den är så måste förarna självklart tjäna en del pengar. De som arbetar som speedwayproffs på heltid tjänar relativt mycket om man jämför med många andra, men då måste man också ha i åtanke att sporten i sig kostar mycket, och att en stor del av deras löner går dit.
Hur snabbt kan man köra?
Hur snabbt en speedwaycykel går beror helt på modell och märke. De flesta cyklarna kan komma upp i en hastighet mellan 100 och 150 km/h. Bara genom att höra dessa siffror drar många slutsatsen att sporten är livsfarlig.
Är det dyrt?
Det enkla svaret på den frågan är ja, det är väldigt dyrt. Speedway är en sport som kostar väldigt mycket jämfört med andra sporter, speciellt i början. När man väl börjar med speedway är det många klumpsummor som tillkommer. Det handlar till exempel om medlemsavgifter i klubben man vill vara med i, licensavgifter och försäkring. För att få träna och tävla i speedway behöver man också en speedwaycykel att åka på och skydd att ha på sig. En ny speedwaycykel kostar ofta närmare 80 000 kronor, vilket är långt ifrån vad alla har råd med. Utöver det kostar också alla skydd en del, och de kan behövas byta ut med jämna mellanrum.
Köpa begagnat
För att komma undan lite billigare är det många som väljer att köpa all utrustning och motorcykeln begagnat. Detta är ett perfekt alternativ om man inte är helt säker på att man vill fortsätta med speedway, utan kanske bara vill testa på några gånger. Dock måste man vara väldigt noga med att sakerna man köper fortfarande är i bra skick. Alla skydd måste nämligen vara en viss tjocklek och uppfylla vissa krav för att vara godkända under tävling. Många klubbar har också cyklar och skydd man kan få låna några gånger, bara för att testa på.
Kan dräkterna vara i vilket material som helst?
Nej. Det finns strikta regler i speedway om material på utrustningen för att minimera skador. Det är endast tillåtet att bära skydd av material som håller en viss standard, till exempel läder. Mer om exakt vilka material som utrustningen får vara i kan man hitta på nätet eller fråga någon som är kunnig om just speedway.
Vad gör man om man skadar sig?
Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, eller SVEMO som det förkortas till, är dem man ska kontakta vid skada kopplat till speedway. Sker skadan under träning i Sverige ska klubbledaren rapportera olyckan samt fylla i ett formulär som gäller skaderapportering under träning. Som ledare är det viktigt att påminna åkarna att anmäla skadan hos försäkringsbolaget. Sker skadan under en tävling i Sverige ska tävlingsledaren rapportera in skadan till SVEMO. I rapporteringen ska förarens fullständiga namn, födelsedatum och en noggrann beskrivning av skadan finnas med.