För att lyckas inom speedway räcker det inte med att ha en motorcykel i toppskick, även föraren måste vara rätt tränad. Många tänker att fysisk träning kan uteslutas helt ur sporten speedway och att det inte krävs starka muskler för att styra och kontrollera motorcykeln. Detta stämmer dock inte alls då det är betydligt mer fysiskt påfrestande att åka speedway än vad många tror. Det finns inte en enda muskel i kroppen som inte används när man åker speedway på tävlingsnivå. Det är därför viktigt att träna hela kroppen, men inte allt för mycket.
Man brukar som speedwayåkare inte vilja bygga upp allt för stora och tunga muskler på kroppen, då man kan bli tung och mindre smidig. Det är klokt att göra flera repetitioner med lättare vikter istället för att göra få med tunga. För att inte belasta kroppen alldeles för mycket är det bra att börja med lätta vikter och sedan jobba sig upp successivt. Det är inte ovanligt att speedway-åkare får kramp i ben och armar under tävling, då man använder dessa muskler mycket och länge. Man måste kunna vara explosiv i vissa lägen men samtidigt klara av att härda ut i långa perioder.
Muskeluthållighet
Muskeluthållighet är A och O i speedway. Det räcker nämligen inte alls att ha starka muskler om dom inte är uthålliga, då kommer man inte att orka åka hela tävlingen. Lägg upp ett litet schema på vilka muskler som ska tränas tillsammans med några övningar och följ sedan schemat. Det är inte bra att träna för mycket, så ha vilodagar då och då.
Kondition
Att ha en bra kondition är till stor fördel i nästan alla sporter, inklusive speedway. Det finns många olika sätt att träna konditionen och det kan vara bra att variera sig lite. Löpning är en enkel form av träning som både bygger muskler och förbättrar konditionen samtidigt, vilket många tycker är bra. Det är också ett väldigt enkelt träningssätt på så vis att man inte behöver några speciella redskap eller maskiner. Man behöver endast ett par löparskor och sen är man redo för en löprunda utomhus.
Vill man hellre träna inomhus så kan man självklart springa på löpband om man har tillgång till ett sådant. Man brukar säga att för att hålla sin kondition i bra skick är det lämpligt att löpträna/jogga ungefär tre gånger i veckan. Löpningen ger också en viss mental balans vilket man har användning av i speedway. Till skillnad från vissa andra sporter har man ingenting för att vara jättesnabb i 100 meter i speedway. Här gäller det endast att orka hålla ut hela lopp och våga pressa kroppen över gränsen, vilket man kan träna på genom löpning på längre distans.
Pulsklocka
Tränar man inför speedway-åkning är pulsklocka en bra investering. Med den kan man själv hålla koll på vad man har för maxpuls, vilopuls och hur pulsen förändras under träning. Att veta dessa saker kan vara till stor nytta under lopp, då man lär känna sin kropp på ett annat sätt och lär sig veta hur den fungerar. Pulsklockan hjälper också till att visa framsteg inom löpningen.
Koordination
Att ha bra koordination är till stor fördel i många sporter, även i speedway. Det är viktigt att ha kontroll över hela kroppen och kunna göra olika rörelser med flera kroppsdelar samtidigt. Detta kan man träna upp genom många olika övningar, till exempel med en tennisboll.
Så här gör du
Börja med att helt enkelt kasta tennisbollen rakt upp i luften och fånga den med en hand. Fortsätt sedan med att lägga till olika moment för att utmana dig själv. Det kan till exempel vara att klappa händerna när bollen är i luften, kasta med en hand ta emot med andra eller stå på ett ben och kasta bollen samtidigt.
Armar
Armmusklerna jobbar mycket under speedway, och därför är det viktigt att träna upp sina armmuskler. Många som tränar armarna i samband med speedway använder sig av hantlar. Det är nämligen lätt att använda dessa till att göra sina muskler långa och uthålliga. Man kan träna armarna samtidigt som man tränar till exempel ben genom att ha armarna rakt utsträckta och hålla i hantlar samtidigt som man gör squats eller benböj.