Speedwayvinnare

Det är många som inte riktigt förstår sig på skillnaden mellan olika typer av motorcyklar, och vet heller inte vad som krävs för att en motorcykel ska få räknas som en speedwaycykel. En fråga som ofta ställs när man pratar om speedway är: vad är det egentligen som förarna kör? En vanlig motorcykel eller något helt annat? Ja, det är en typ av motorcykel, men inte vilken som helst. Det finns nämligen några olika krav som motorcykeln måste uppnå för att bli klassad som en speedwaycykel. Dessa kravs bestäms av FIM:s Track Racing Technical Rules.

Tittar man på motorcyklar som användes tidigare är det en del saker som ändrats till idag. Man använde till exempel ofta motorcyklar med stående motorer, vilket man idag bytt ut mot liggande. Anledningen till det är att det av många anses vara lättare att hantera motorcyklar med liggande motor. Det går alltså inte att köpa vilken motorcykel som helst och tro att man får tävla med den.

Speedway på is

En av de absolut största skillnaderna mellan en vanlig motorcykel och de som används i speedway är att vanliga har bromsar, vilket de i speedway saknar. När man hör detta är det många som tänker att sporten är livsfarlig då det inte går att bromsa utan bromsar. Och ja, självklart finns det risker när man utövar speedway, precis som i alla andra sporter. I fotboll kan man skada knäna, i konståkning kan man slå huvudet i isen och i hockey är det stor risk att slå ut sina tänder.

Eftersom att man i speedway kör i väldigt hög hastighet finns risken att eventuella skador blir allvarligare än om man kört långsamt. Men för att motverka skadorna så mycket som möjligt har varje åkare en säkerhetsbrytning runt högra handleden så att cykeln stannar vid eventuell fara. Åkarna är också utrustade med skydd såsom hjälm, handskar och knäskydd.

Kraven för att en motorcykel ska klassas som en speedwaycykel

  • Motorcykeln måste väga minst 77 kilo otankad.
  • Den måste ha en fyrtakts- encylindrig motor med förgasare och tändstift. Motorcykeln får ha en maximal kapacitet på 500cc.
  • Motorcykeln måste drivas på etanol utan några andra tillsatser.
  • Den måste vara utrustad med en godkänd ljuddämpare för att få köras.

Speedway åkare sväng

Vad är en ljuddämpare och varför behövs den?

Ljuddämparen är en del som finns på till exempel motorcyklar och bilar för att minska ljudnivån. Skulle man inte utrusta fordon med ljuddämpare skulle ljudnivån vara väldigt hög, vilket skulle störa alla i närheten. Det finns två olika typer av dämpning, dessa är genomströmning och mekanisk dämpning. I genomströmning tar glasull i ljuddämparen upp ljudet och därmed minskar ljudet vi människor hör. I mekanisk dämpning minskar avgasernas hastighet genom att ledas i sicksack genom dämparen. Därmed blir det svårare för avgaserna att hitta ut och hastigheten sänks på ljudvågorna.

Hur ska man välja?

När man väljer vilket typ av motorcykel man ska välja finns det några saker som är bra att tänka på. Självklart är det viktigt att cykeln uppfyller kraven som krävs för att få utövas inom speedway, men det finns också lite andra saker. Då speedway är en väldigt dyr sport att utöva kan det vara bra att jämföra många olika cyklar innan man bestämmer sig. Det kan vara en bra ide att inte direkt välja den billigaste motorcykeln endast baserat på priset, då det kan vara en anledning till att den är billigare än alla andra. Det kan till exempel vara så att tillverkarna tagit bort vissa delar som gör motorcykeln bra, för att få ner priset.

Så att skriva en checklista på krav man vill att motorcykeln ska uppfylla kan vara bra att göra för att sedan utgå från den när man gör valet. Köper man den i butik kan man också prata med personerna som jobbar i affären då de ofta har bra koll på sakerna de säljer och kan hjälpa till lite.

Största skillnaden mellan olika märken

Det finns inte något direkt svar på frågan om vilket märke man ska välja när man köper en speedwaycykel. Det finns olika märken som riktar in sig på olika saker, men de allra flesta liknar varandra på många sätt. De flesta märken har olika modeller av motorcyklar, i olika prisklasser med olika styrkor och fördelar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *