Speedwayförare

Oskar Thulin

Oskar är föddes den 10 augusti år 1998 och är idag en av de mest lovande unga talangerna i speedway i Sverige. Han började tävla på stor motorcykel ett år tidigare än vad de flesta andra gör. Han fick sitt stora genombrott i maj år 2017 då han tävlade i division 1-matchen i Nässjö där han gjorde mycket bra ifrån sig. Strax därefter var Oskar med i en krasch under sitt sista heat för dagen. I och med kraschen var Oskar borta från tävling några veckor vilket gjorde att han hamnade lite efter i planeringen.

Efter olyckan och veckorna utan tävling lyckades Oskar Thulin trots allt ta sig vidare till Junior-SM-finalen efter att ha kvalat sig in i Mariestad. Han gjorde bra ifrån sig i finalen men fick dessvärre inte med sig några poäng. Trots det är Oskar Thulin nöjd med sin medverkan i JMS, då han tog med sig nya erfarenheter som kan hjälpa honom i framtiden. Trots att han redan tagit stora kliv i sin karriär som speedwayförare får man inte glömma bort att Oskar Thulin faktiskt bara är 19 år gammal och har ett tag kvar som junior. Thulin tävlar idag för Vetlanda, och innan det var han i klubben Gnistorna.

Speedway sväng

Johan Jensen

Johan Jensen är född den 16 maj år 1996 och är precis som Oskar Thulin en av de mest lovande unga speedwayåkarna i Sverige. Hans familj består av Pappa John, Mamma Ann och syskonen Joel, Daniel och Saga. Han började med speedway när han var elva år gammal och ett år senare tog han sin licens och började tävla för Dackarna i Målilla. Efter endast tre säsonger tog sig Jensen till USM som hölls i Målilla där han slutade på en femteplats. Samma säsong som han medverkade i USM vann han tillsammans med sitt lag Dackarna SM-guld.

Under fjärde säsongen blev han uttagen till landslaget och det var dags att börja tävla i internationella tävlingar. Johan Jensens första internationella tävling var VM i Rybnik som ligger i södra Polen. Där gjorde Jensen mycket bra ifrån sig och tog sig hela vägen till finalen. Av de 16 förare som till slut tävlade i finalen lyckades Jensen kamma hem en sjundeplats, vilket var det bästa resultatet bland svenskarna i VM. Bara en dag efter att han tagit sin sjundeplats i VM var det dags för nya tävlingar, nämligen lag-VM. Där lyckades Jensen tillsammans med fyra andra svenskar ta sig till en andraplats efter Danmark.

Även under denna tävling gjorde Johan Jensen mycket bra ifrån sig och lyckades vinna över den nyblivne världsmästaren. När det senare var dags för EM i Danmark slutade Jensen på en tiondeplats. Under USM denna säsong slog Jensen i första heatet banrekord i Målilla, vilket han har kvar än idag på 80cc-banan. Han tog 13 av 15 poäng och slutade därmed med samma poäng som två andra. Han slutade senare på en fjärdeplats, vilket han inte var helt nöjd med. Han bytte sedan klubb från Dackarna till Vetlanda/Bysarna.

Speedway tävling

Hans första stora tävlingen för nya klubben vad USM som lägligt nog hölls i Vetlanda. Där gick det väldigt bra för Johan och han tog hem samtliga 15 poäng, vilket gjorde honom till svensk mästare år 2012. Allt detta hann Johan Jensen med under tiden han körde på 80cc cykel innan bytet till stor cykel, 500cc. Även i 500cc har Johan Jensen gjort mycket bra ifrån sig och redan åstadkommit mycket i sin karriär som speedwayförare, trots att han inte är speciellt gammal.

Fakta om Johan Jensen

Något inte alla vet om Johan är att han gillar bandy. Förutom att han tränar och tävlar i speedway håller han på med bandy på vinterhalvåret, vilket han tycker är väldigt roligt.

Filip Hjelmland

Filip Hjelmland är född den 10 september år 1998. Han har trots sin unga ålder redan tagit silvermedaljer i både EM och SM på stor cykel (500cc). Han blev år 2017 utnämnd till årets rookie och har tagit guld tillsammans med Elit Vetlanda i Elitserien. Han är idag en av de mest lovande unga talangerna i Sverige.

Fakta om Filip Hjelmland

Förutom det stora intresset för speedway så gillar Filip innebandy, hälsa/fitness och att laga mat. Han är en bra kock och läger stor vikt i att äta rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *