Speedway tävling

Vill man börja med speedway är det första man ska göra att skaffa sig en motorcykel. Det finns speciella motorcyklar som är anpassade för speedway i många olika klasser, både när det kommer till motorkapacitet, vikt och pris. Att välja vilken motorcykeln som passar en själv bäst kan vara svårt att veta, och därför rekommenderas man prata med en expert inom just det området. Det kan vara ett bra tips att börja med en grundlig motorcykel så att man kan ha den ett tag, men som ändå inte är för svår att köra.

Man kan också höra sig runt bland bekanta om det är någon som har en speedwaycykel man kan låna, om man själv inte har råd eller lust att köpa en egen. Nästa steg är att köpa sig rätt utrustning, för att skydda sig mot skador. När man böjar åka i en klubb finns det ofta möjligheter att låna utrustning från klubben, i alla fall i början. Är man inte helt säker på om speedway är ens grej kanske man inte vill lägga alla tusenlappar som krävs på utrustning, och då kan det vara ett hett tips att låna.

Speedway

Begagnad utrustning

All utrustning kostar väldigt mycket och alla kanske inte har råd att köra allt nytt. Därför kan det vara ett tips att fråga runt bland vänner eller leta på blocket efter begagnad utrustning. På så sätt brukar man kunna komma undan betydligt billigare än om man hade köpt allt nytt. Att köpa begagnat kan vara ett extra stort tips för barn och ungdomar som fortfarande växer, då man inte kommer kunna ha samma utrustning länge och därför kanske inte har råd att lägga pengar på nya varje gång de gamla blir för små. Det är dock viktigt att tänka på att noga kontrollera kvaliteten på de saker man köper begagnat. Skydden måste vara i bra skick och hålla tjockleken som reglerna kräver i speedway. Dessa regler finns för att minimera skadorna i sporten och bör därför följas noga.

Dagslicens

Känner man att man skulle vilja prova på att åka speedway kan det vara en bra ide att skaffa sig en dagslicens. För att man lagligt ska få åka speedway krävs nämligen en godkänd licens, och den kostar en del. Vill man bara prova på kan det därför vara dumt att lägga massa pengar på en riktig licens innan man vet säkert att man kommer att vilja fortsätta.

3 Speedwayförare

Dyrt i början

Att börja åka speedway kostar väldigt mycket och det kan kännas dyrt att fortsätta när man hör alla klumpsummor som hela tiden tillkommer. Det ska betalas medlemsavgifter i klubbar, motorcykel, utrustning och startavgifter för varje tävling. Utöver alla dessa kostnader behöver åkarna också en typ av olycksförsäkring, om något skulle hända. Som man lätt förstår handlar allt detta om väldigt mycket pengar, vilket alla kanske inte har råd att lägga på en sport. Men man får också ha i åtanke att de flesta av dessa summor är engångssummor som bara betalas i början. Den regelbundna kostnaden för att åka speedway är inte alls lika hög som i början. Det finns också möjlighet att sälja utrustning och motorcyklar till andra när man vill köpa nytt, vilket gör att man drar in lite pengar och inte behöver betala lika mycket själv.

Man kan behöva flytta för att ha möjlighet att utöva speedway

Det är nämligen så att speedway endast finns på relativt få platser runt om i Sverige, ofta i mindre städer. Detta beror på att ljudnivån i speedway är hög och kan därför störa människor i närheten. Därför är det inte speciellt många som vill bo och leva intill en speedwaybana, vilket gör att de inte kan vara belägna i stora städer med många invånare. Det finns dock banor i vissa större städer i Sverige, till exempel i Linköping, Malmö och Nyköping. Då det inte finns överallt kan det vara så att det är långt till närmsta bana, kanske så mycket som flera timmars bilväg från hemmet. Detta gör att det i vissa fall kan vara nödvändigt att flytta för att ha möjlighet att utöva sporten. Detta är en vanlig anledning att folk väljer att utöva andra sporter som är mer lättillgängliga än speedway.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *