Speedway är en av de populäraste motorsporterna idag och pratas om på alla sportkanaler. Arenan som används när man åker i speedway är en rund bana fylld med packad sand. Man ställer i varje tävling upp i lag med sju personer i varje. I en match tävlar två av dessa lag mot varandra i en lagmatch som består av 14 heat och en final. Varje heat består av fyra förare som tävlar mot varandra, två från varje lag. Åkarna kör totalt fyra varv i varje heat. För att kunna skilja alla förare åt sätter man på dem huvor över hjälmen med olika färger. På så sätt blir det enkelt för alla åskådare att avgöra vem som är vem.
Högsta divisionen i speedway i Sverige
Sedan år 1982 är det Elitserien som är den högsta divisionen för tävlande i speedway i Sverige. I många andra sporter heter den högsta ligan Allsvenskan, vilket den även gjorde i speedway fram till 1982. I elitserien möts alla medverkande lag två gånger varje säsong, en gång på hemmaplan och en på bortaplan. Vinnarna går sedan vidare till semifinaler där de tävlar i olika omgångar för att sedan kunna utse vilka som tar sig vidare till final. År 2015 var det endast sju lag som medverkade, vilket var betydligt färre än vad det vanligtvis är. Eftersom att det var så få medverkande så var det inget lag som riskerade att åka ur och flyttas ner till en lägre nivå.
Olika förkortningar som är bra att kunna i speedway
- OK – Förare enligt program.
- N – Kom ej till start. Används då en förare av någon anledning inte tog sig till starten.
- FN – Fall, kom ej till omstart.
- F – Fall.
- X – utesluten.
- TT – Touch tape.
- R – Stopp.
- RR – Riders Replacement.
- M – Utesluten på grund av tvåminutersregeln. Två minuter innan varje heat ges signal med både ljud och ljus. Alla förare ska vid denna tid ha hunnit ta sig till startlinjen, annars får man inte delta i heatet.
Omstart
Om domaren inte känner sig nöjd med starten på heatet kan han eller hon välja att kräva en omstart. Heatet kan också stoppas om en förare kör omkull eller liknande, och då sker automatiskt en omstart. Lyckas föraren som kört omkull flytta på sig själv och cykeln snabbt krävs ingen omstart utan loppet kan fortsätta som vanligt utan den föraren. Om det sker en omstart efter att loppet stoppats på grund av omkullkörning är föraren som ramlat oftast inte med i starten.
Speedway internationellt
Det första världsmästerskapet i speedway anordnades år 1936 i Wembley i London och det var Lieonel Van Praag från Australien som vann. De tre största speedwayligorna körs i Sverige, Polen och i England. Många av de bra förarna medverkar i alla tre ligorna varje vecka under säsongen. Polen har en stor bredd när det kommer till att ta fram nya förare och har ett mycket stort publikintresse. Under en lång period hade England den enda proffsligan som fanns i världen, men idag är sporten inte alls lika stor där som den var förut. I Sverige har speedway en relativt smal bas, vilket är svårt att tro när man hör att Sverige är ett av tre länder som har en internationell liga. Danmark har genom året även dem tagit fram många nya framgångsrika speedwayåkare, precis som Australien och Nya Zeeland. Under 80-talet var speedway en stor sport i USA också, men det är inte lika stort idag som då.
Speedway i Sverige
Sverige har genom åren tagit fram otroligt många framgångsrika förare som dominerat speedwayvärlden både nationellt och internationellt. Sveriges nyaste stora stjärna inom speedway är Tony Rickardsson som tävlade för Avestaklubben Masarna i elitserien där han blev världsmästare hela sex gånger. I de svenska lagen som är med i elitserien är det många svenska förare, men majoriteten kommer faktiskt från andra länder runt om i världen. Speedway har blivit en stor sport i Sverige och det är många som tittar och följer tävlingarna. Många av de som är intresserade av speedway i Sverige tycker att man borde rusta många av tävlingsarenorna för att höja säkerheten för förarna och för att fler åskådare ska få plats.